Golfvormen op het scherm


Wij zagen de uitleg van de fouriertransformatie van een zaagtandgolf, maar hoe krijgt u toch die sinus-achtige golfvormen in de plaatjes op het scherm?

Dat is voor mij in het begin ook een beetje een puzzel geweest, maar van een Philips-collega kreeg ik het vrije Public-Domain programma "WGNUplot". Het is een verWindowste versie van GNU-plot. Als je hier klikt krijg je het als ZIP-file binnen.

Het is een commando-gestuurd programma. Je moet dus een commando intypen, bijv.:

help

Je krijgt dan een overzicht van de commando's.
Het enige commando dat ik verder gebruik is:

plot

bijvoorbeeld

plot sin(x)

Er komt dan een nieuw venstertje met daarin de grafiek van sinus (x).

grafiek van sinus x

WGNUplot stelt de assen automatisch in op een zinnige grootte, maar je kunt dat ook allemaal zelf instellen. Zo kun je bijvoorbeeld de x-as instellen om het plaatje horizontaal uit te rekken met:

plot [x=0:7] sin(x)

Het betekent: x is 0 tot 7.

horizontaal uitgerekt

Zo kun je nog veel meer instellen, maar bij een typefout in het commando moet je het hele commando weer van voren af aan intypen. Hoe ingewikkelder het commando hoe meer kans op typefouten. Ik vind het daarom al gauw goed.

Als plaatje bewerken

Bij iedereen bekend natuurlijk, maar voor die enkeling die het nog niet weet:

Hoe krijg ik nou dat plaatje op mijn scherm in een beeldbewerkingsprogramma?

Die moet je even kennen: Toets "Alt - Print Scrn".

Het venster dat dan actief is, bij mij betekent dat een blauwe balk erboven, komt dan als plaatje op het z.g. klembord te staan. Ik open dan het programma "Paint" en doe "Edit - Paste". Het hele venster, inclusief blauwe balk, zit dan als plaatje in Paint en kan als .bmp, of wat dan ook bewaard worden. Daarna kun je er mee doen wat je wilt. Zo heb ik de plaatjes hierboven ook uit WGNUplot gehaald.

Overigens, deze truc werkt niet alleen voor WGNUplot. Zo kun je ook plaatjes uit Word- en PDF-files roven. Schaal op het scherm instellen tot het plaatje beeldvullend is en "Alt - Print Scrn" toetsen.

O ja, WGNUplot kun je niet afsluiten met het kruisje, zo verWindowst is het nou ook weer niet. Geef in plaats daarvan het commando:

exit